پوشیدن لباس سیاه، بویژه در نماز مکروه است. کفش، کسا (عبا، چادر و مانند آن) و عمامه از این حکم استثنا شده است. (مستمسک العروة، ج۵، ص۴۱۱)
نماز باچادر مشکی ۱۳۹۹/۱۱/۲۰ - ۸۷۶ بازدید
نماز باچادر مشکی ۱۳۹۹/۱۱/۲۰ - ۸۷۶ بازدید
نظرات
ابن منظور، صاحب کتاب لغت معتبر لسان العرب، پس از نقل شعری که بخشی از آن «و جُلب اللیل یطرده النهار» است تصریح نموده که گویندهی شعر از جُلب، سواد و سیاهی را اراده کرده است.(لسان العرب، ذیل ریشهی جلب.)علاوه بر این، در بعضی از کتاب های لغوی معتبر، شواهدی از زبان عربی نقل شده، که جُلب در آنها به معنای تیرگی و سیاهی به کار رفته است؛(العین خلیل و تاج العروس زبیدی، ذیل ریشهی جلب.) هم چنین در برخی از کتابهایی که دربارهی انواع لباس های اسلامی نوشته شدهاند، جلباب به پوشش گسترده ی مشکی که زن روی لباس های دیگر می پوشد معنا شده است.( الجلباب: کساء اسود تلبسه المرأة فوق ثیابها، الخطیب العدنانی، الملابس و الزینة فی الاسلام، (فی اسماء و انواع الملابس القدیمه و الحدیثه)، ص ۱۹۰. )از مجموع شواهد لغوی، تفسیری و تاریخی مذکور، به روشنی استفاده می شود که رنگ جلباب و چادر زنان عرب هنگام نزول آیهی شریفه، مشکی بوده است؛ بنابراین، می توان گفت که چادر مشکی منشأ و ریشهی قرآنی دارد.
ب) چرا چادر زن مشکی باشد بدون تردید پوشش زن باید طوری باشد که رنگ آن مایه تحریک دیگران نشود و همان طور که مردان غالباً در لباس ها و پوشش خود رنگ های سنگین انتخاب و از رنگ های جلف پرهیز می کنند و آن را به بچه ها واگذار می کنند، زنان هم در صحنه اجتماع که ظاهر می شوند، باید مثل مردان از رنگ های سنگین استفاده کنند که منشأ مفاسد نشود.برخى از رنگ ها دیدگان را خیره مى سازد و باعث جلب توجه مى شود. و علماى دین هر چند نسبت به اصل رنگ لباس ها، تأکید چندانى ندارند؛ ولى بر این مسأله پاى مى فشارند که لباس نباید موجب جلب توجه شود و عواقب سوئى داشته باشد. از این رو در طول تاریخ، زنان مسلمان به میل خود، لباس مشکى را براى حجاب برگزیدند و بدین وسیله احساس امنیت و مصونیت بیشترى مى کر دند. این سنت حسنه، مورد نظر و پذیرش پیامبر(ص) و امامان(ع) نیز قرار گرفت. گفتنى است که عبا و چادر مشکى جزء لباس هاى مکروه به شمار نمى رود و از آن مستثنا شده است.بنابراین آنچه برای خانم ها واجب است رعایت حجاب کامل است و رنگ لباس اگر مهیج و موجب جلب نظر نامحرم نشود اشکال ندارد و تشخیص آن به عهده شخص و عرف جامعه است. نظر همه مراجع:لباس با رنگ روشن، اگر باعث جلب توجه نامحرم و مفسده نشود، اشکال ندارد.آیت الله نورى، استفتاءات، ج ۱، س ۴۸۵؛ امام خمینى، استفتاءات، ج ۳، (احکام حجاب)، س ۲۷؛ آیت الله مکارم، استفتاءات، ج ۲، س ۱۵۲؛ آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج ۲، س ۱۳۲۹؛ آیت الله صافى، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۷۲۹ و ۱۷۳۰؛ آیت الله خامنه اى اجوبة الاستفتاءات، س ۱۳۶۳ و ۱۳۶۶؛ آیت الله تبریزى، استفتاءات، س ۱۵۹۰؛ آیت الله سیستانى، sistani.org، (حجاب)، س ۵؛ دفتر: آیت الله وحید و آیت الله بهجت.بصره. اگر لباس به گونه اى باشد که زینت محسوب شود، پوشاندن آن واجب است.تبصره . معیار جلب توجه عرفی است . اگر رنگ و نوع لباس به گونه ای باشد که نامحرم را به سمت خود جلب کند؛ پوشیدن آن جایز نیست و تشخیص آن به عهده عرف جامعه است.