خداوند بر اساس حکمت از تمام اشکال پنج گانه نور، آتش، آب، خاک و هوا موجوداتی خلق نموده است؛ از حکمت الاهی برای این تخصیصها آگاهی نداریم. و این امر مهمّی نیست؛ مثلاً ملائک از نور و جنّها از آتش و حیوانات همه از خاک خلق شده اند؛ حتّی طبق روایات، موجوداتی در کرات دیگر هستند که از هوا آفریده شده اند. در روایات آمده که اگر خدا می خواست، می توانست آدم را از نور یا از عطری دل انگیز بیافریند تا ملائک و ابلیس در برابرش سر فرود آورند؛ امّا او را از خاک آفرید تا ابلیس را امتحان کند. لذا ابلیس به خاطر مادّه ی اوّلیّه ی آدم علیه السلام او را تحقیر نمود و در امتحان مردود شد. نیز خواست تا انسان بهانه برای کبر نیابد.
چرا انسان از خاک آفریده شد؟ ۱۳۹۰/۰۳/۱۲ - ۷۶۴۹ بازدید
نظرات
اینکه حضرت امیر فرمودند خدا خاکها را جمع کرد لازم نیست خود خدا مستقیماً این کار را کرده باشد در روایات آمده است که ملائکه خدا که جبرئیل و یا عزرائیل بوده اند به دستور خدا این کار را انجام داده اند و از بیشتر روایات استفاده می شود که عزرائیل بوده است که این کار را انجام داده است و به دلیل قاطعیت او در جمع آوری خاک ها وظیفه قبض روح انسان ها را نیز خداوند به او موکول کرده است .
چرا خداوند از خاکهای مختلف استفاده کرده است؟
لازمه بقای انسان ها در تفاوت آنها می باشد زیرا انسانها برای بقای خویش نیازمند زندگی اجتماعی هستند و در زندگی اجتماعی آنچه اهمیت دارد تقسیم وظایف است و هر کس بنا بر توانایی خویش می تواند نقش خود را در اجتماع ایفا کند . همچنین استفاده از خاک های مختلف دلیل بر وجود غرائز و روحیات مختلف در انسان ها می باشد مثلاً خاک سخت مظهر خشونت و خاک نرم مظهر ملایمت و خاک شوره زار مظهر بی اثر بودن و خاکی که قابل کشت و زرع است مظهر انسانی است که منشاء اثر و مفید است . راز چهل سال ماندگاری و سپس نفخ روح در انسان : خداوند بدین وسیله خواسته این موجودی که از گل درست شده استعداد نفخ روح را پیدا کند مانند نطفه که در رحم مادر حرکت میکند و بعد از مدت چهار ماه مستعد برای نفخ روح می شود و همچنین خداوند ابا کرده از اینکه امور را جاری کند مگر اینکه به اسباب باشد شاید به همین جهت جسد انسان مدتی بی روح ماند تا عوامل طبیعی در آن اثر بگذارند تا مستعد انسان شدن شود . (درس هایی از نهج البلاغه / آیت الله منتظری)
(مریم پناهنده، بخش نهج البلاغه تبیان)
منابع : ۱- نهج البلاغه ترجمه دشتی ۲- درس هایی از نهج البلاغه / آیت الله منتظری
https://article.tebyan.net/